disney’in ışın kılıcı mucidi lanny smoot hall of fame’e kabul edildi

disney’in ışın kılıcı mucidi lanny smoot hall of fame’e kabul edildi


sinema icatlarının mucidi


Işın kılıcının mucidi Lanny Smoot kendini bildi bileli mucitlik yapıyor. CNN’e verdiği röportajda en güzel çocukluk anılarından birinin babasının eve bir ışık, piller, bir zil ve kablo getirdiği gün olduğunu söyledi.

 

Smoot, “Muhtemelen beş ya da altı yaşındaydım ve ışığın yanmasını, zilin çalmasını sağladı ve bu anının ışığı tüm hayatımı aydınlattı” dedi.

 

Smoot, bu deneyin elektrik ve elektronikle ilgili her şeye karşı anında bir hayranlık uyandırdığını söyledi. Sık sık bir şeyleri sökmek için zaman harcıyor, parçaları hayal ettiği benzersiz tasarımları yapmak için kullanıyordu.

 

106 patente sahip Disney araştırma görevlisi 60 yıl sonra icat etme tutkusunu kaybetmediğini söyledi. Sinema teknolojileri ve özel efektler alanındaki etkisi ona 2024 Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne girme hakkı kazandırdı.

 

“Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne kabul edilmek bir hayalin gerçekleşmesi demek,” diyor bu başarı hakkında. “Bir mucit için bu yapabileceğiniz en iyi şey.”

 

Smoot’un icatları arasında Disney Live Entertainment’ta kullanılan uzatılabilir ışın kılıcı, Disney’in “dünyanın ilk çok kişili, çok yönlü, modüler, genişletilebilir, koşu bandı zemini” olarak adlandırdığı yeni HoloTile zemin ve Hong Kong Disneyland Hotel’deki interaktif koi havuzları yer alıyor.

 

Smoot, Brooklyn’in Brownsville mahallesinde büyüdü ve burayı “zorlu bir mahalle” olarak tanımladı. 

 

“Nispeten fakirdim,” dedi. “Ama her zaman son derece destekleyici olan ebeveynlerim vardı ve bence onlar bu hayattaki başarımın ortak paydası.”

 

Smoot, ailesinin desteği, yaratıcılığı ve fikirlerini hayata geçirme arzusunun bir araya gelmesinin kendisini tam burslu olarak Columbia Üniversitesi’ne ve ardından da “fikir fabrikası” olarak adlandırılan Bell Labs’a ittiğini ve sonunda burada yönetici direktör olduğunu söyledi.

 

Her Şeyin Başı

Smoot 1998’de Las Vegas’taki Ulusal Yayıncılar Birliği konferansında icatlarından birini – TV izleyicilerinin sağa ya da sola pan yapmasını sağlayacak bir elektronik kamera – sundu. Sunumdan sonra The Walt Disney Company’den bir temsilci Smoot’a Disney’in Animal Kingdom Theme Park’ı düşünerek ulaştı.

 

Smoot, “Konukların aslanlara ve benzeri şeylere yakın olmalarını ve yenilmemelerini sağlamak için kamerayı kullanmak istiyordu,” diye açıkladı. “Disney o kamerayı kiraladı ki bu alışılmadık bir şeydi. Ve zaman içinde, mucidi icattan daha çok sevdiklerini öğrendim.”

 

Disney Smoot’u 25 yıl önce işe aldı ve bugün The Walt Disney Company, Smoot’un orada geçirdiği süre boyunca yarattığı 74 patenti listeliyor.

 

Patentler bir mucide buluşu üzerinde belirli bir süre için yasal hak tanır ve başkalarının izinsiz olarak buluşu yapmasını, kullanmasını veya satmasını engeller.

 

Smoot şu anda bir avuç yeni icat üzerinde çalıştığını ve bunların daha da fazla patent almasını sağlayabileceğini söyledi. Smoot, 9 Mayıs’ta Washington DC’de düzenlenecek bir törenle Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne dahil edilecek.