natalie portman kadın oyunculara metot oyunculuğunun “lüks” olduğunu söylüyor

natalie portman kadın oyunculara metot oyunculuğunun “lüks” olduğunu söylüyor


metot oyunculuğu nedir?


Natalie Portman’a göre metot oyunculuğu “kadınların karşılayamayacağı bir lüks.” Oscar ödüllü oyuncu, müesses nizamda belirlenen kadın rolü yüzünden çocukların ve eşlerin ihtiyaçlarının, kadınların genellikle Robert De Niro ve Daniel Day-Lewis gibi erkek oyuncularla ilişkilendirilen tekniği kullanmasını engellediğini söylüyor. Oscar ödüllü oyuncu, ev hayatı üzerindeki etkisi nedeniyle metot oyunculuğu tekniğini hiç denemediğini söyledi.

 

Akademi Ödülü kazandığı Black Swan filmindeki rolü öncesinde aylarca bale eğitimi alan Portman, Wall Street Journal‘a verdiği röportajda:

 

“Farklı projelerde yer aldım ama bence metot oyunculuğu kadınların karşılayamayacağı bir lüks. Çocuklarımın ya da partnerlerimin, herkesin bana sürekli ‘Jackie Kennedy’ demesini sağlamama pek anlayış göstereceğini sanmıyorum.”

 

Metot oyunculuğu nedir?

Konstantin Stanislavsky tarafından geliştirilen ve ABD’li oyunculuk öğretmenleri tarafından rafine edilen bir teknik olan metot oyunculuğu, oyuncuların prodüksiyon sırasında bazen aşırıya kaçarak karakterde kalmalarını içerir. Bu yöntem en çok Daniel Day-Lewis, Andrew Garfield, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jeremy Strong ve Jared Leto gibi erkek oyuncularla özdeşleşmiştir. Suicide Squad filminin çekimleri sırasında Joker karakterini canlandırırken rol arkadaşlarına iğrenç hediyeler gönderdiği için eleştirilen Leto, bu hafta Altın Küre ödüllerinde sunuculuk yaparken kendi şöhretiyle dalga geçti ve şunları söyledi: “Haftalardır sunucu modundayım.”

 

De Niro,Taxi Driver filmindeki rolü için New York’ta taksi ehliyeti alıp taksi şoförlüğü yapmış ve The Godfather Part II için İtalyanca öğrenip Sicilya’da yaşamıştı. 

 

Al Pacino Scent of a Woman filmini çekerken kör taklidi yaptı. 

 

DiCaprio, The Revenant’ın çekimleri sırasında çiğ bizon ciğeri yedi ve bir at leşinin içine tırmandı. 

 

Shia LaBeouf, Fury’nin çekimleri sırasında dişlerinden birini çekti.

 

Andrew Garfield, Martin Scorsese’nin Silence filminde bir Cizvit rahibini canlandırırken yemek yemeyi ve seks yapmayı bıraktı.

 

Bazı oyuncular bu tekniğe çok karşı. Geçen yıl, Succession’dan Brian Cox rol arkadaşı Strong’un metot oyunculuğunu “sinir bozucu” bulduğunu açıkladı.

 

“Beni konuşturmayın… Strong yetenekli,” diye ekledi. “Çok yetenekli. Yeteneğiniz varsa, bunu kutlayın. Karavanınıza dönün ve biraz marihuana için, anlıyor musunuz?”

 

Mads Mikkelsen ise metot oyunculuğunu “gösterişçi” olarak tanımlıyor: “Bu saçmalık. Hazırlanma süreci sizi deliliğe götürebilir. Ya boktan bir filmse? Ne başardığınızı sanıyorsunuz?”

 

8 actors who took method acting to extremes, from Lady Gaga's portrayal of  Patrizia Reggiani in House of Gucci, to Leonardo DiCaprio's Oscar-winning  performance in the The Revenant | South China Morning

 

Natalie Portman’ın aksine bazı kadın oyuncular metot oyunculuğunu kullanmıştı: 

Hilary Swank, Boys Don’t Cry filminde transseksüel bir erkeği canlandırmak için bir ay boyunca erkek olarak yaşamış. 

 

Lady Gaga ise House of Gucci filmini çekerken 18 ay boyunca karakterde kaldığını iddia etmişti. 

 

Yakın zamanda Carey Mulligan Variety’ye verdiği demeçte, Maestro’da Felicia Montealegre’yi canlandırırken, yönetmenlik yaparken bile Leonard Bernstein karakterinde kalan rol arkadaşı ve yönetmen Bradley Cooper’ın tavsiyesi üzerine ilk kez metot oyunculuğu tekniklerini denediğini söyledi:

 

“Cooper, ‘Eğer bunu yapacaksan, tam anlamıyla yapmalısın,’ dedi. “O bunu söylediğinde, ‘Tamam, kesinlikle hepsini yapacağım’ dedim. Tüm araştırmaları yapacağım. Bütün lehçe işlerini yapacağım. Her şeyi yapacağım ki sete gittiğimde kendimi %100 sahnede gibi hissedebileyim ve ‘Ne olduğunu hatırlamıyorum’ duygusunu yaşayabileyim.”

 

Tabii deneyen kadın oyuncuların istisnalarla var olması Natalie Portman’ın kaidesini bozmuyor.