a nightmare on elm street film serisi, halen açıklanamayan gerçek bir hastalıktan ilham aldı

a nightmare on elm street film serisi, halen açıklanamayan gerçek bir hastalıktan ilham aldı


vietnam savaşı içerir


Bir nesli kırmızı çizgili kazaklardan nefret ettiren, uykusuz bırakan ve Freddy Krueger’ı ikonik slasher katillerden yapan “A Nightmare on Elm Street”, gerçek hayattan ilham alınarak yazılmış. Wes Craven, gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenmiş. 1980’lerde gerçekten de ortalığı kasıp kavuran bir “rüya katili” söylentileri dolaşıyormuş. 

 

Sekiz filmlik A Nightmare on Elm Street, hepsi aynı kabus dolu kaderi yaşayan bir grup genci konu alıyor: Freddy Krueger adında bir adam onları uykularında avlıyor. Krueger, insanları rüyalarında öldüren ve gerçek hayatta ölümlerine neden olan kötü bir şekilde yanmış bir öcü diyebiliriz. Krueger’ın kurbanı olmaktan kaçınmanın tek yolu ise ne pahasına olursa olsun uyanık kalmak. 

 

Şaşırtıcı bir şekilde Craven korku senaryoları yazmaya daha önce hiç korku filmi izlemeden başlamış. A Nightmare on Elm Street’in sözlü tarihçesinde Craven, LA Times‘ta bir makale okuduğunda rüya katili için ilham aldığını söyledi. Makale, kitlesel soykırımdan kaçmak için Amerika’ya gelen Kamboçyalı bir aile hakkındaydı. Amerika Birleşik Devletleri’ne varmışlardı ve ailedeki küçük çocuk uyumaktan korkana kadar her şey yolundaydı çünkü uyuduğu takdirde kendisini kovalayan bir şey tarafından öldürüleceğini hissediyordu. Günlerce uyanık kalmak için kendini zorladı ve sonunda bir kâbusun ortasında öldü. Bu olay, A Nightmare on Elm Street’in temelini oluşturdu. 

 

Craven, bunun gördüğü tek makale olmadığını, Laos ve Kamboçya’dan gelenlerin açıklanamayan ölümleriyle ilgili üç makale daha olduğunu söyledi. Hepsi ürkütücü derecede benzer olsa da makalelerin hiçbirinde ölümler birbirine bağlanmıyordu.

 

Ancak bu Güneydoğu Asyalı mültecilerin uykularında öldüğü ilk vaka değil. Laos ülkesinde birçok genç erkek ölümcül bir rahatsızlık nedeniyle uykuya dalarak ölüyordu. Bu durum daha sonra Ani Açıklanamayan Gece Ölümü Sendromu (SUNDS) olarak adlandırıldı. Hastalık, Vietnam Savaşı’nda Kuzey Vietnamlılarla savaşmayı kabul eden ve CIA tarafından askere alındıktan sonra Laos’ta zulme uğrayan Hmong etnik grubundan 20 ila 30 yaş arasındaki genç erkekleri etkiliyordu. 1978 ve 1981 yılları arasında genç erkeklerinin 13 gece ölümü kaydedili. LA Times’a göre bu ölümlerin %98’i akşam 10 ile sabah 8 arasında gerçekleşmişti.

 

SUNDS’a neyin neden olabileceği konusunda pek çok spekülasyon yapıldı. Bazı doktorlar kötü beslenmeden şüpheleniyordu, çünkü mülteciler kamplardan uzakta ne kadar uzun süre yaşarlarsa, yaşama ihtimalleri de o kadar artıyordu. Başka doktorlar da bunun Vietnam Savaşı sırasında kimyasal sinir ajanlarına maruz kalmaktan kaynaklanabileceğinden şüpheleniyordu, ancak bu görüş kısa sürede ortadan kalktı. LA Times’ın bir makalesinde, bir adli tabip, kimyasal olsaydı, sadece erkekleri ve sadece akşamları belirli bir zaman diliminde etkilemesinin mantıklı olmadığını belirtti. Bazı Hmong üyeleri ana vatanlarını terk ettikleri için ruhlar tarafından cezalandırıldıklarını düşünmekte. SUNDS hastalığı bugün hala açıklanabilmiş değil.