halloween özel: şarkı sözlerinde korku figürleri

halloween özel: şarkı sözlerinde korku figürleri


michael myers, freddy ve jason birbirine karşı


90’ların ikonik korku figürlerine özellikle hiphop kültüründe hayli yer veriliyor. Birazdan meramımızı kanıtlayacağız. Rüya katili Freddy Krueger, Michael Myers ve Jason, rapper’ların flex (kendini övme) veya karşı tarafı korkutmak için şarkılarında kullandıkları karakterler olmuştur. Peki kendilerine ait hayli uzun film serilerine sahip korku filmi figürlerini sıralasak, hangisi galip gelirdi? Michael Myers, Freddy ve Jason birbirine karşı.

Her ne kadar bu ayı kendisine aitmiş gibi gösterse de For All the Dogs albümüne rağmen Drake, Ekim ayının kralı değil. Korkudan hoşlanmayanların bile korku filmlerini izlemeye hevesli olduğu yılın bu zamanını kutlamak için şarkı sözlerinden manyak katil ayıkladık.

Slasher Kralı Myers

Tüm zamanların beyaz perdede en popüler slasher’ı, yönetmen John Carpenter’ın 1978 tarihli klasik Halloween‘inden bu yana gençlere dehşet saçan ve bembeyaz bir Kaptan Kirk maskesiyle etrafta dolaşan iri yarı, ürkütücü derecede sessiz ölüm makinesi Michael Myers. Tam 787 şarkıda ortaya çıkıyor ve bu üçlü savaşı kolayca kazanıyor. Her üç kötü adamda da olduğu gibi Myers’ın adı en çok hiphop sanatçıları tarafından anılıyor. Bir şeyi öldürmekle ilgili rap yapmak istediğinizde (rekabet vb.) harika bir metafor oluşturuyor. Genius verilerine göre, Michael Myers’a atıfta bulunan en büyük şarkı T-Wayne’in 2017 viral hiti “Nasty Freestyle”, Houston’lı rapçi zekasını ve kelime oyunlarını Mikey’nin en sevdiği cinayet silahlarından biriyle karşılaştırıyor.

“Flexin’ all you want but homeboy, you ain’t ready
Ten times sharper than Michael Myers’ machete”

 

 

Michael Myers, Detroitli rapçi Esham‘ın Boomin Words From Hell albümünü yayınladığı 1990 yılından bu yana rap şarkılarının vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Bu albümde yer alan “Red Rum” adlı şarkıda horrorcore’un öncüsü şu sözleri söylüyor:

“I’m your Saturday shocker, horror flick routine
Showin’ you shit that you’ve never seen
Michael Myers, the crucifiers
My verse gets cursed when worse gets worse”

Bu gelenek, 2023 yılında şu ana kadar Myers göndermeli şarkılar yayınlayan yaklaşık 50 rapçiden üçü olan Glokk40Spaz, Digga D ve Summrs ile devam ediyor.

 

Rüya Katiline Gümüş Madalya

Tam 520 şarkıdaki referansla ikinci sırada gelen Freddy Krueger, kazak giymiş, fötr şapkalı, ölümcül metal pençe eldivenli canavar… Freddy’nin köken hikayesi oldukça rahatsız edici. 1984 yapımı A Nightmare on Elm Street filminde, Freddy yerel gençlerin rüyalarında yaşar ve sizi uykunuzda öldürdüğünde, gerçek dünyada ölmüş olursunuz.

Bu olay örgüsü Young Thug‘ı da etkiledi ve Travis Scott‘ın 2015 tarihli “Maria I’m Drunk” adlı şarkısında Freddy’nin uykuda öldürme becerisinden bahsederek Genius’ta Krueger’ı en çok anan şarkı oldu.

“My bitch brown like Hennessy, bitch
Big blood like Freddy in dreams, bitch”

 

 

Freddy ve hiphop arasındaki bağlantı 1988‘e kadar uzanıyor. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince’in “A Nightmare On My Street” şarkısına kadar; Fresh Prince’in A Nightmare On Elm Street’i görmeye gittiği ve ardından rüyasında Freddy tarafından ziyaret edildiği aptalca bir hikayenin şarkısı.

“Now I have a story that I’d like to tell
About this guy you all know him, he had me scared as hell!
He comes to me at night after I crawl into bed
He’s burnt up like a weenie and his name is Fred!”

Tam 35 yıl sonra Freddy hala hiphop şarkılarında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Onu 2023’te anan rapçiler arasında FaZe Kaysan, RXKNephew, Ken Carson ve Destroy Lonely yer alıyor.

“Yeah, said she see me in her dreams, dawg, yeah, she callin’ me Freddy, yeah”

 

 

Jason Voorhees, Üçüncü

Son olarak Jason Voorhees. Jason, 1980’de seriyi başlatan Friday the 13th filminde (tüm cinayetleri annesi işliyordu) neredeyse hiç yer almadı ve 1982’deki üçüncü filme kadar imzası haline gelen hokey maskesini takmadı. Fakat 80’lerin sonunda Jason, tüm zamanların en çok tanınan korku kötü adamlarından biri haline geldi. Yıllar boyu yaklaşık 346 şarkıda adı geçti.

Görüntülenme sayısı açısından en tepede DJ Khaled‘in 2017’de Rihanna ve Bryson Tiller ile birlikte ses getiren “Wild Thoughts” şarkısı yer alıyor. Tiller sözlerinde, boğulma eylemi, Adam Sandler’ın Waterboy karakteri, Jason Voorhees gibi bir dizi seksi olmayan imgeyi bir araya getirerek gerçekten şehvetli olarak nitelendirilebilecek bir şey yaratıyor.

 

“Now that pipe got her runnin’ like she Usain, baby

You made me drown in it, ooh, touché, baby

I’m carrying that water, Bobby Boucher, baby

And you know I’ma slaughter like I’m Jason

 

 

Bonus: Üç isme de yer veren gerçek kral Eminem – Underground

 

“To turn Halloween back into a trick-or-treat holiday

Have Michael Myers lookin’ like a liar, swipe his powers

Replace his knife with flowers and a stack of fliers

Hit Jason Vorhees with a 40; stuck a suppository

Up his ass, and made him tell me a story

Gave Hannibal Lector a fuckin’ nectarine

And sat him in the fuckin’ fruit and vegetable section

And gave him a lecture

Walked up Elm Street with a fuckin’ Wiffle bat drew

Fought Freddy Krueger and Edward Scissorhands too

And came out with a little scratch, ooh”