disney’nin başkanı değişti

disney’nin başkanı değişti


yeni başkanın yönetmen çevresi geniş


Uzun süredir Walt Disney Stüdyoları başkanlığını yürüten Sean Bailey stüdyodan ayrılıyor. Görevini 15 yıldır sürdüren Bailey’nin yerini Searchlight Pictures‘un eş başkanı David Greenbaum devralıyor. Greenbaum sadece Disney Stüdyolarını değil, 20th Century Stüdyolarını da devralıyor.

 

Disney Entertainment Eş Başkanı Alan Bergman yaptığı açıklamada şunları söyledi: “David’in inanılmaz bir yaratıcı duyarlılığı ve film gözü var. Searchlight Pictures’daki geçmişi ve sektördeki derin ilişkileriyle kanıtlandığı gibi olağanüstü bir lider ve yaratıcı yönetici olarak ün kazandı. Bu yeni ve önemli rolü üstleneceği için çok heyecanlıyım.”

 

Bailey ilk olarak 2010 yılında “Tron: Legacy“nin yapımcılığını üstlendikten sonra bu göreve getirilmişti. Şimdi de yapım aşamasında olan “Tron: Ares“in yapımcılığına geçecek. Bailey’nin mirası arasında “The Lion King”, “Beauty and the Beast”, “Aladdin”, “Alice in Wonderland” ve “Maleficent” gibi stüdyo için yapılan devasa canlı aksiyon animasyon uyarlamalarının uzun bir listesi yer alıyor.

 

Ancak son zamanlarda Bailey’nin sihirli dokunuşu azalmaya başladı. “The Little Mermaid”, 250 milyon dolar bütçeyle sadece 569 milyon dolar kazanarak hayal kırıklığı yaratırken, “Haunted Mansion” da 150 milyon dolar bütçeyle sadece 117 milyon dolar kazanarak başarısız oldu. 

 

Onun rehberliğinde Walt Disney Stüdyoları da Disney+ için orijinal filmler sağlama konusunda inişli çıkışlı bir yolculuk geçirdi. Büyük hit “Hocus Pocus 2” gibi her çıkışa karşılık “Lady and the Tramp” ve Robert Zemeckis’in “Pinocchio”su gibi pahalıya mal olan başarısızlıklar yaşandı.

 

Bailey’nin görev süresiyle ilgili olarak Berman şunları söyledi: “Sean on yılı aşkın bir süredir Stüdyo’nun yaratıcı ekibinin inanılmaz derecede önemli bir üyesi oldu. O ve ekibi, dünyanın dört bir yanındaki hayranları memnun eden ve zamana meydan okuyacak ikonik hikayeleri ve anları ekrana taşıdı. Harika işler yapmaya devam edeceğini biliyorum.”

 

Bailey ise şunları söyledi: “Disney’de geçirdiğim bu 15 yıl inanılmaz bir yolculuktu ama artık yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Olağanüstü ekibime son derece minnettarım ve birlikte oluşturduğumuz geçmişten gurur duyuyorum. Disney’e ‘Tron: Legacy’nin yapımcılığını üstlenirken katıldım, bu nedenle ayrılırken en son ‘Tron’ üzerinde çalışma fırsatına sahip olacağım.”

 

Yeni başkan Greenbaum 15 yılı aşkın bir süredir Searchlight’ta çalışıyor ve Steven Gilula ve Nancey Utley’nin emekli olduğu 2021 yılından bu yana Matt Greenfield ile birlikte bölümün eş başkanlığını yürütüyor. Guillermo Del Toro, Taika Waititi, Yorgos Lanthimos ve Park Chan-wook gibi yönetmenlerle kurduğu güçlü ilişkilerle tanınıyor. Greenfield ile birlikte, “Nomadland”in 2021’de En İyi Film ödülünü kazandığını, “The Banshees of Inisherin”in dünya çapında 52 milyon dolar kazandığını ve “Poor Things”in yarın dünya çapında 100 milyon dolar sınırını aşacağını öngördüler.

 

Bailey’nin Netflix’te Scott Stuber’ın yakında ayrılmasıyla boşalacak olan en üst düzey film pozisyonu için adı geçiyordu, ancak raporlar (şu anda) böyle bir durumun söz konusu olmadığını gösteriyor.