BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: SOUNDGARDEN – SUPERUNKNOWN

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: SOUNDGARDEN – SUPERUNKNOWN


çikarin O Oduncu Gömleklerini


Çıkarın oduncu gömleklerini. Yakın indie kayıtlarını. Kapın tombul şişe bira şişelerini. Grunge’ın güzel diş macunu ile fırçalanan tarafı Soundgarden’ın, evladiyelik albümü Superunknown çalmaya başlasın!

 

 

1984’te Chris Cornell’ın “Kapın tombul şişeleri bizim garaja gelin. Çok süper bir şey yapacağız.” diye çağırdığı Kim Thayil ve Hiro Yamamoto, o gün oradan müzik tarihinin en muazzam gruplarından biri olarak çıktı. İlk başta Chris Cornell hem bateri çalıyor hem de gırtlağını yırtarcasına vokal yapıyordu. Her ne kadar soğuk birasıyla boğazını ıslatsa da istediği sonucu alamıyordu. Bu sorun Scott Sundquist’in gruba katılmasıyla çözüldü. Yıllar içinde Scott Sundquist yerini Pearl Jam’den Matt Cameron’a bıraktı.

 

Tarih 1994 olduğunda da bu muazzam grup Superunknown’u yayınladı.

 

 

O yıllarda “Grunge öldü!” diyeni ıslak sopayla dövmek en yaygın geleneklerden biriydi. Grunge en canlı zamanını yaşıyordu. Hatta tarih grunge’ın içinde ilerliyordu. Superunknown bu dönemin intihara da depresyona da hayatın anlamsızlığına da eşit mesafede yaklaşmış sayılı albümlerinden biri. Bugün hala eline gitar alanın baş ucuna koyduğu Superunknown’ın, hem Soundgarden’ın ustalık eseri hem de müziğin mihenk taşlarından biri.

 

 

Let Me Drown ile başlayan albüm gitarların ve baterinin bu albümde hiçbir çekincesi olmadan yer alacağını müjdeliyor. Çünkü grunge emekti…

 

 

Fell On Black Days’e gelince derin bir nefes alın, biranızdan büyük bir yudumu kapın. Kara günlere Soundgarden ile dalıyoruz. Gününüz ne kadar zor geçerse geçsin, karanlığın da karanlığı olduğunu hatırlatan bu efsane şarkı, çilesini kendisini söylemeye çalışan liselilerin yarışmalarında doldurdu. Sırf bu yüzden bile saygımızı hak ediyor.

 

 

Black Hole Sun ile bambaşka bir deliğin içinde buluyoruz kendimizi. Bu delikte kaybolmamak için ihtiyacımız olan buzdolabından bir tombul şişe bira daha kapmak. Chris Cornell’ın eşlik etmesi mümkün olmayan çığlıklarını içinize çekin.

 

 

Ama merak etmeyin derdi gönderen Soundgarden çaresini de gönderiyor ve kurtarıcımız Spoonman geliyor. Tombul şişe biralar Spoonman’in, Superunknown’un ve Soundgarden’ın şerefine kalkıyor.