HIK DEMİŞ BURNUNDAN DÜŞMÜŞ: THE FORCE AWAKENS VS THE LAST JEDI

HIK DEMİŞ BURNUNDAN DÜŞMÜŞ: THE FORCE AWAKENS VS THE LAST JEDI


Fragman savaşları


Star Wars’un sekizinci ayağı The Last Jedi’ın Cuma günü yayınlanan ilk fragmanını izlemeyen kalmamıştır herhalde. Orlando Florida’da birçoklarınca herhangi bir franchise’dan öte bir hayat felsefesi haline gelmiş uzay operasının 40. yılını kutlayan Star Wars Celebration’da yayınlanan fragmanı “Ha geldi, ha gelecek” diye bütün gün beklemiş, gelir gelmez de yapıştırmıştık.

starwars--

Peki gücün yeni kahramanları Rey ve Kylo Ren’in J. J. Abrams yönetmenliğinde hayatımıza girdiği yedinci bölüm The Force Awakens ile Rian Johnson’ın yönettiği The Last Jedi’ın fragmanları arasında bir benzerlik fark eden oldu mu?

Evet, görüntüler yeni ama en azından fragmana bakacak olursak inşa edilen dünya ve anlatının imgelemi o kadar da yeni değil. Tabii bambaşka bir dünya beklemiyorduk biz de; ama Johnson’ın, Abrams’ın tuttuğu aynadan çokça faydalandığı tartışmasız bir gerçek. Kafalar biraz olsun karıştı mı? Çok da karıştırmadan iki filmin fragmanlarının yan yana karşılaştırıldığı videoya geçelim.

Morphin Bad, Youtube kanalından iki filmin de benzer sinematografisini bir araya getirmek için birkaç günde çeşitli kurgular ve uğraşlar sonucu ortaya bir kesişim kümesi çıkardı. The Force Awakens’tan yayınlanan çeşitli teaser ve fragmanlarla The Last Jedi’ın ilk fragmanı arasındaki gözle görülebilir ilişkiyi yan yana getiren Bad, voiceover’ları da görüntüye göre yerleştirip iki filmin dünyasını aynı dizilimde bir araya getiriyor.