SPOILER’IMI YEDİM, BEKLİYORUM…

SPOILER’IMI YEDİM, BEKLİYORUM…


How I Learned to Stop Worrying and Love the Spoiler


Dizi sektörünün gelişmesini gıptayla izliyoruz, izlerken de spoiler sektörünün bir nevi dünyayı ele geçirmesine tanıklık ediyoruz. Pek de uzun olmayan bir zaman önce, 1-2 dizinin sıkı takipçisi olmak hepimizin küçük hayatları için gayet yeterli bir durumdu. Ancak internetin günümüzdeki kapsama alanı, torrent’ler, özel kanalların sayısının artışı derken; günümüzde sinema sektörüne kafa tutar hale gelen, hatta sinema sektörünü de kendi safına çekmeye başlayan ve büyük tartışmalar yaratan stream service’ler sayesinde tüketim kültürünün dizi yakasında konumlanmak pek de zor değil.

Netflix, HBO, Amazon ve HULU başta olmak üzere sayısı hızla artan irili ve ufaklı streaming service’lerin oyuna dahil olmasıyla dizi sektörü artık Hollywood filmlerini aratmayan bütçe ve kadrolara sahip. A klasman yönetmen ve oyuncuların yer aldığı yeni dizi projeleri hemen hemen her gün karşımıza çıkıyor. Biz de bu dizileri afiyetle tüketmekte, hatta birçok streaming service’in binge-watching’e mahal veren komple sezon yayınları sayesinde bol kepçe tüketmekte sakınca görmüyoruz.

game-of-thrones-izlemek-olum-riskini-artiriyor-709918_1652_7_b

Bu kadar çok diziye bir anda sahip olmanın getirdiği en büyük dezavantajlardan biri ise spoiler yemek. Pek de uzak olmayan bir geçmişte spoiler yemek, The Sixth Sense’in “Adam aslında ölüymüş” klasiğiyle özetlenebilirdi. Ancak günümüzde durum hayli farklı.

Sadece arkadaş çevreniz değil; ekşisözlük, Twitter, Facebook ve internet üzerinden yayın yapan mecralar da spoiler yeme ihtimalinizi 1’den 10’a çıkarıyor.

s-e0bdcc4221002a10ee509f0bbe0314643b029c46

ekşisözlük

Game of Thrones’un sezon finali yayınlanmış… Akşam eve geçince izlemeyi planlıyorsunuz. ekşisözlük’te dizinin başlığı zaten spoiler kaynıyor. Spoiler diye uyarana saygımız sonsuz, ancak spoiler ibaresi olmadan lök diye bölümün en kritik detayını yazan arkadaşlara ise yapacak/diyecek bir şeyimiz yok. Hoş; dizinin yayınlandığı gün, ekşisözlük başlığına girerek bu riski zaten almış oluyoruz.

ekşisözlük’teki asıl tehlike ise, o günün gündemindeki diziyle alakasız diğer başlıklara spoiler yazan manyaklar… 4.3.2017 Simit Sarayı Rezaleti başlığında bile spoiler yeme ihtimaliniz hayli yüksek.

Twitter

Eh… Takip ettiğiniz arkadaşlarınız, bölümün yayınladığı gün çatır çatır spoiler paylaşabiliyor. Ancak asıl konu şu; bölüm yayınlandıktan 3-4 gün sonra paylaşılan spoiler’lar, bizce spoiler olmaktan çıkıyor. Fazlasıyla gündemin zirvesine oturan dizileri, yayınlandığı gün izleme alışkanlığını edinmekten başka çözüm yok.

Facebook

Birkaç kendini komik sanan arkadaş, Facebook status’ünü “Öhöhö ejderha öldü, RIP Ejderha” şeklinde güncelliyor ya hani? İşte o arkadaş grubuna dahil kişilere içten içe küfredip tepki koymadığımız için onlar da yüz buluyor. Unfollow’unuzu asla sakınmayın.

12-Mahallenin-Muhtarları

Asıl tehlikeye gelince… Malum, diziler yayınlanıyor ve yayınlandığı andan itibaren, takip ettiğimiz yerli ve yabancı mecralarca bölümler hakkında paylaşımlar da başlıyor…

“Game of Thrones’ta şok ölüm” demiş ve haberin fotoğrafında ölen kişi ile bir başka GoT karakterinin yer aldığı görsel kullanmışlar. Kadere bakın ki; o şok ölüme konu olan karakter, haber fotoğrafındaki iki karakterden biri! Sağ olun bilinçli internet mecraları!

Spoiler’la yaşamayı öğrenmek demek, er ya da geç spoiler yiyeceğini kabullenmekten geçiyor. Eğer ki “güncel bir internet kullanıcısıyım” diyorsanız ve diziyi yayınlandığı gün içinde izlememişseniz, spoiler yeme ihtimaliniz günümüz şartlarında hayli yüksek.

Pratik Değil Çözüm Önerileri

shaun-of-the-dead

Diziyi dünyayla aynı anda izleyin. Sabaha karşı uyanmak koşuluyla, dizinin yayınlandığı kanala üye olmadan bile diziyi izlemenizi sağlayacak birçok çakal yöntem mevcut. Birkaç saate de mesaiye başlayacağınızı düşünürsek, günün geri kalanında zombi gibi, pamuk gibi bir mesai sizleri bekliyor!

gazi-kosusu-kim-kazandi

Facebook ve Twitter’ınıza giriş yapmayın, diziyi takip eden boşboğaz arkadaşlarınızla ilişiğinizi kesin. Sinemayla ilgili internet mecralarına girmeyin, ekşisözlük’e asla girmeyin. O gün boyunca, İDDAA, Formula, ganyan vb. sitelerde sörf yaparak internet üzerinde karşılacağınız spoiler yeme ihtimali sıfıra yakına inecektir.

Sizin de pratik olmayan çözüm örneklerinizi merakla bekliyoruz. Lütfen, çekinmeyin, yazın…