the guardian, 21. yüzyılın en iyi 100 albümü ve filmini seçti

the guardian, 21. yüzyılın en iyi 100 albümü ve filmini seçti


sence de biraz hızlı gitmiyor muyuz?


Şüphesiz listeler hepimizin bu hayatta en sevdiği şeylerden biri. İçeriği ne olursa olsun bir şeyleri iyiden kötüye ya da kötüden iyiye alt alta sıralanmış bir şekilde görmenin bizleri heyecanlandırdığını inkar edemeyiz.

Bizlerin bu huyunu bilen The Guardian ise iddialı bir listeye imza atarak 21. yüzyılın en iyi 100 albümü ve filmini seçtiği iki adet liste yayınladı. Şimdiden böyle iki listeyi yayınlamak biraz iddialı bir hareket olsa da içeriğine baktığımıza listeler kendilerinden epey konuşturacak gibi gözüküyor.

21. yüzyılın en iyi 100 albümü isimli listeye bakacak olursak bir numarada Amy Winehouse’un 2006 çıkışlı Back to Black albümü yer alıyor. The Strokes’un kariyerinde bir daha aynı kalitede bir albüm çıkarma ihtimaline imkansız gözüyle baktığımız Is This It ile ikinci sıraya oturduğu listenin üçüncü sırasında ise Kanye West 2010 çıkışlı My Beautiful Dark Twisted Fantasy albümüyle arz-ı endam ediyor.

Listenin film tarafına geldiğimizde ise bir numarada Paul Thomas Anderson’ın Daniel Day‑Lewis’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazandıran, belki de kariyerinin en iyi filmi olan There Will Be Blood yer alıyor. İkinci sırada Steve McQueen’in Solomon Northup’ın gerçek hikayesini anlattığı ve En İyi Film Oscar’ını evine götürdüğü 12 Years a Slave filmi var. Üçünü sıra ise Richard Linklater’ın hazırlık ve çekim aşaması on yıldan fazla süren Boyhood filmi yer alıyor.

Üstüne uzun uzun tartışmaların yapılabileceği listelerden müzikli olana BUARADAN, filmli olana da BURADAN göz atabilirsiniz.