ahu, yıllardır beklenen ilk long play’i stellar’ı yayınlandı

ahu, yıllardır beklenen ilk long play’i stellar’ı yayınlandı


astrolog sesi başka oluyor


Bir 2008 sonbaharı, Youtube dehlizinde keşfettiğimiz Flying Lotus’un Roberta Flack’inde usul usul mırıldanan sesin bugün ilk long play albümü yayınlandı. Türk şarkıcı/söz yazarı, astrolog ve DJ Ahu’nun aradan geçen onca yılına ve hayli beklenen Stellar albümüne bakış atalım. Albüm kapağında da sık sık tasvir ettiği takımyıldızlar; astrolog kimliğinin bir parçası. Onu farklı kılan özelliklerinden biri, şarkılarında da hissettiğimiz bu tarafı. Bu kişilerden etrafınızda vardır: “Ona görünüyorlar, hissediyor.” dediğimiz kişiler. Ahu, şarkılarıyla gökyüzünü dillendiriyor.

 

Yıllardır müzik piyasasında olan Ahu; Paul White, Emanative, Miles Bonny, Mr Beatnick, Jazzy Sport’s Grooveman Spot ve daha birçok prodüktörle çeşitli işbirliklerinde bulundu. Red Bull Music Academy mezunu Ahu’nun en çok dinlenen parçası “To:Love“, yapımcılığını Paul White ve Dimlite‘ın üstlendiği, Thom Yorke‘un da destek verdiği güçlü bir single. Albüme giden yol, To:Love’ın başarısından geçiyor diyebiliriz.

 

 

Astrologluk kadar şaşırtmasa da bilin bakalım Ahu ne yapıyor; radyo sunuculuğu yapıyor. Altı yıldır, dünyanın dört bir yanından birçok konukla “Hour of Light” adlı bir radyo programının altından kalkıyor. Radyo kariyeri dışında onu aniden İstanbul & Barselona Sónar, Worldwide Festival Sete gibi festivallerde ve Plastic People, Boiler Room London, Nectar gibi nokta atışı yerlerde setinin başında görürseniz de zaten şaşırmıyorsunuz, DJ’lik  Ahu’nun sanatının değişilmez parçası.

Müzik tutkusuyla buram buram dolu bunca işin ve mesleğin esas meyvesi Stellar’a artık gelebiliriz. Londra’daki Mythstery Records‘tan bugün yayınlanan albüm çok temiz, birbirinden tatlı on şarkı bulunduruyor. ENNY, Melike Şahin ve Kadeem Tyrell gibi isimlerle çalışan Baker Aaron, prodüktör koltuğunda… Single olarak yayınladığı I and i, Luna ve Walk da dikkat çekici. “I and i” ile hayli güçlü başlayan albüm, radyo frekansını aniden Portekizceye ayarlıyor. Portekizce “Acı çekmenin iyi yolu” ile bizlere, yani co-pilot’una mevzuyu sakince anlatan Ahu, yine Portekizce “Günaydın” isimli şarkısıyla sabah sabah kalp atışlarımızı hızlandırıyor, yeni bir gün için cesaret veriyor. Albümün devamında bu cesaretle ilerliyoruz. Mesela; Same Sky diyor Ahu, bu kadar yıldız bunca astrolojinin vardığı nokta. Astrolog personasından öğrenmiş ve ekliyor: Aynı gökyüzündeyiz sonuçta.

Stellar; neo soul, caz, vintage film müzikleri, gospel, 50’li ve 60’lı yılların duygulu divaları gibi unsurlardan ilhamını alan bir albüm. Rahmetli Amy Winehouse, Francoise Hardy ve Ajda Pekkan arasındaki o niş sesi canlandırıyor. Eksik parçayı tamamlıyor veya aleti söküp parça arttırıyor da diyebiliriz. 2008’den beri dinlemeyi beklediğimiz tanıdık ses, en büyük atılımını Stellar ile yapıyor. Hoş geldin Stellar Bebek, yolun açık olsun.