çıtayı arşa çıkaran moda vlogger’ları

çıtayı arşa çıkaran moda vlogger’ları


youtube'un en iyi moda içerik üreticileri


Dünyada moda influencer’larının yüzde 76’sının sadece reel ve Tiktok videoları çektiğini biliyor muydunuz? Bilmiyordunuz, çünkü uydurduk. Uydurmadığımız bir gerçek ise şu: Global ve lokal ayırt etmeksizin, moda içerikleri kombin yapma ve yorumlamaya indirgenmiş durumda. Halbuki dünyanın hacim olarak ikinci, çevre kirliliği açısından ise birinci sektörü modanın hak ettiği, sponsorlu influencer içeriklerinden çok daha fazlası. 

İşin mutfağından, backstage’inden, casting ve fitting günlerinden, lansman partilerinden, gerçek, içten ve profesyonel yorumlardan bahsediyoruz.

Youtube’un 2018’de “Fashion & Entertainment” divizyonu için Derek Blasberg ile anlaşması ve 2020’de pandemi sebebiyle evlerimizden dahi çıkamazken Youtube’un 4 büyük moda haftasının resmi yayın sponsorlarından biri haline gelmesi ile sektör fiziksel olarak bir araya gelemese de hayata tutundu. Büyük moda evlerinin defilelerinin canlı yayınlarını izlemek için olmadık saatlere alarm kurup dünya durmuş gibi defile izleyen bir hayran kitlesi oluştu. Bu hayran kitlesi aslında zaten vardı, artık aynı zamanda Youtube’dalar. 

Moda defilelerinin perde arkasını yansıtan, koleksiyon yorumlarıyla fark yaratan ve asıl merak edilenleri sunan içerik kahramanlarını tanıyın:

LOÏC PRIGENT

Backstage kaosuna nedenini bilmediğiniz bir tutkuyla bağlıysanız, tasarımcı ve celebrity’lerin birinci ağızdan yorumları sizin için önemliyse, Loic Prigent’ın kanalını hasetle izleyebilir ve hatta başından kalkamayabilirsiniz.

Kariyerine gazeteci olarak başlayan ve belgesel yapımcılığıyla devam eden Loic Prigent, defilelerin front row’unda oturan neredeyse herkesle arkadaş olmuş. Zamanla tasarımcıların backstage pass vermeye direnemeyeceği bir blogger olarak kendine yer edindi ve vlog’unda en çok görebileceğiniz isimlerden biri Simon Porte Jacquemus.

BLISS FOSTER 

Saçmasapan olduğunu düşündüğünüz kıyafetleri kimler neden tasarlıyor ve giyiyor, anlamak için doğru yerdesiniz. 

Koleksiyonları ve moda evlerinin tasarım anlayışını, analitik ve ana akım medyada duymadığınız sıfatlarla açıklayan Bliss Foster, Virgil Abloh’nun videolarından birine “Umarım gelecekte moda gazeteciliğinin alacağı hal bu olur.” yorumu ile epey tanındı. Martin Margiela’nın koleksiyonlarını açıkladığı eğitici videoları ise ona Youtube subscriber’ı olarak geri döndü.

HAUTE LE MODE 

Her yapılanı alkışlamayan bir vlogger arıyorsanız, Luke Meagher sizin için bu boşluğu kapıyor. 

Luke Meagher, modayla araştırmacı ve öğretici bir şekilde ilgilenmekten ziyade; bunu tonlarca bilgi, yüksek içgörü ve eleştirilemeyen şeyleri bile eleştirerek iyi bir küstahlık payı ile izleyici çekiyor. Hiç aklınıza gelmeyen konuları işlediği ve bazı koleksiyonları yerden yere çarptığı kanalına şuradan buyrun. 

THE FASHION ARCHIVE 

Junior sosyal medya editörlerinin Mekke’si The Fashion Archive, Moda101 dersi niteliğindeki video serileri ile hem gazeteciliği hem de analitik gözlemleri bir araya getiriyor. Central St. Martins’de moda gazeteciliği eğitimi alan Odunayo Ojo’nun projesi, Youtube dışında dergi ve blog gibi çeşitli medyumlarla takipçilerine ulaşmaya devam ediyor.