tiktok’un hitmaker inji’si

tiktok’un hitmaker inji’si


bravo


Birkaç aydır “gaslight, gatekeep, call his new bitch mainstream” diye evde dolanır, akımlarıyla dans eder olduk. Adını tam koyamadığımız elektro pop’a yakınsayan şarkılardaki bu vokal bir yerden tanıdık geliyordu. Meğer TikTok dehlizlerinde sanatçı parlatıp ihraç etmişiz. Kendinden önce şarkılarıyla tanıştığımız INJI, müzik piyasasının evrimi hakkında çok şey söylüyor.

TikTok öncesinde müzik yaptıysanız müziğinizi dünyayla paylaşmak ve para kazanmak için yapmanız gereken sayılı iş vardı. Mesela yolunuzun Fatih Unkapanı’ndaki İMÇ’den geçmesi gerekiyordu. Manifatura, bu kelimenin ne demek olduğunu yaptığınız notalar anlamlı bütünlük elde edecekse öğrenmek zorundaydınız. Diyelim ki Tarkan’sınız, “Kıl Oldum” diyebilmeniz için alakasız bir konumdaki alakasız para babalarının onayından geçmeli, kaset çıkaracaksınız diye müzik şirketlerinin kapısında sabahlamanız gerekiyordu. Bu şirketler müzikten anlar mı, bu şirketlerdekilerin müzik kulağı var mı, telif anlaşması nasıl yapılır, uzun ve kısa çıkarabilmek için doğru zaman nedir… Bütün cevaplar öznel ve göreceliydi. Sonra global çağın son halkası TikTok, piyasanın kalbine oturdu. Artık yaptığınız müzikle ikna etmeniz gereken bir kodaman değil milyonlarca ergen var. 3.7 milyon kişiyi tek şarkısının kudretine ikna ederek TikTok müzik pasajından geçen Türk bir kızı merceğimize alıyoruz. 2000’li. INJI ve hikayesi nasıl başladı?

Bu sıra Amerika turunda özgün müziğini şaklatan ve albümüne geri sayan sanatçımızın adı İnci Gürün, yani INJI. Müzik hayatına İstanbul Devlet Konservatuarı’nda piyano çalarak başladı. Okuldan gelir gelmez kendini ablasının ses geçirmeyen dolabına kapatır, şarkı söylermiş. Lise çağında birçok piyano yarışmasına katılıp hiçbirini kazanamadı. Youtube’da adı soyadıyla aratırsanız genç yaşında tutkusunun peşinden gitmeye çalışıp meramını açıklamasını izleyebilirsiniz. Müzik yapmak onun çocukluk hayaliydi fakat her genç bilir ki hayalinin peşinden gitmek de sınıfsal bir meseleydi. “Böyle olmayacak” diyerek tahsil yapmaya Amerika’ya gitti. Hayatının o döneminde İnci, bir start-up’a kapak atma umuduyla iş analitiği ve finans okuyan ortalama bir kızdı.

Pennsylvania Üniversitesi’nde okurken caz grubunun davulcusu Alex Graf adlı arkadaşı beraber müzik yapmayı teklif etti. İnci, Alex ile birlikte kendi yaşının dertlerini ele alan demolar yazdı. Eski sevgilileriyle yaşadığı problemler, kız kıza gece takılmaları derken ortaya henüz bitmemiş bir Gaslight şarkısı yaptı. Şarkının demo halini geçtiğimiz bahar ayında gece 02.00 gibi paylaşıp uyudu. Ertesi gün INJI olarak uyanmayı beklemiyordu. INJI, Gaslight adlı şarkısıyla Charli D’Amelio ve Bella Porch gibi TikTok’un ağırbaşlarının dikkatini çekmeyi başardı. 6 başarılı single ile piyasadaki yükselişine devam etti.

@charlidamelio

#PradaSS23 live now on @Prada

♬ GASLIGHT – INJI

Yeni nesil sanatçılar, o sıra kurcaladıkları şarkı demosunu video çekerek paylaştıktan sonra tamamen şans eseri akım haline gelirse müzik kariyerinde patlama yapıyor. Başarılı ise tutunabiliyor. TikTok tanrıları hayatın gerçekleriyle hayallerinden uzaklaşan INJI’yi hit şarkılarıyla globalde ses getiren bir müzisyen yaptı. INJI’nin ilk hit şarkılarının bir parçası olduğu EP albümü bu ayın 21’inde çıkıyor. Yürüyedur yetenekli kızımız. İlk Türkiye konserin için sabırsızlanıyoruz.