the terminator filmi bile torpil baskısıyla uğraşmış

the terminator filmi bile torpil baskısıyla uğraşmış


filmin yapımcısı trivia saçtı


Terminator, Aliens ve The Walking Dead eserlerinin yapımcısı, geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinde bizi trivia’ya boğdu. Her şey, Terminator’ın ilk filmindeki fırtınanın gerçek olup olmadığını bir kullanıcının yapımcı Gale Anne Hurd’a sormasıyla başladı. Gale, dağlarla beraber fırtınanın da VFX olduğunu söyledi. Bu tweet’e başka bir kullanıcı film sonunda parçalanmış Terminator’ın ve çipin bulunduğu sahnenin olması gerektiğinden bahsetti. Gale Anne Hurd ise o sahnenin filmden kaldırılma sebebinin çok başka bir şey olduğunu anlattı. 

Bu sahnede normalde; Skynet’in geliştirilmesinden sorumlu teknoloji şirketi Cyberdyne Systems‘ın Terminatörlerin içine giren bilgisayar çipini nasıl aldığını gösterilmesi gerekiyordu. O yıllarda yönetmen James Cameron’la evli olan Gale, sebebi şu tweet’i ile açıkladı:

 

 “The Terminator filminin finansörü John Daly’nin Hemdale Films’inin Orion Pictures ile bir çıkış anlaşması vardı, ama henüz bir hit yapmamıştı. Bu sahnede oyuncuları değil finansçı arkadaşlarımızı kullanmakta ısrar ettiler, bu da bizim için filmi mahvetti.” 

 

 

2008’de vefat eden John Daly, dönemin “Taft-Hartley” adındaki yapımcılık yasası nedeniyle yatırımcıların oyunculuk yapmaz ise ödeme alamayacaklarını söyleyerek onları filmde rol almaya ikna etmiş. Fakat bu bilgi tamamen zırva. Zaten finansör, Terminator’ın tutacağına ihtimal vermiyormuş. Film tutmayacağı için yatırımın karşılığını yaptıkları oyunculukla alabileceklerini planlamış. 

 

Tabii idealist yönetmen James Cameron filmin aksını bozsa ve kopukluk yaratsa da bu sahneleri asla kullanmadı. Terminator büyük bir başarı elde ederek beş devam filminin yolunu açtı ve Arnold Schwarzenegger‘in kariyerini başlattı.

Filmin yıldızı Arnold Schwarzenegger, Haziran ayındaki bir etkinlikte Terminator’ın Hollywood’da tartışmalı bir konu olan yapay zekanın geleceğini öngördüğünü iddia etmişti: 

 

 “Bugün herkes bundan, bunun nereye gideceğinden korkuyor ve bu filmde, makinelerin kendi kendilerinin farkına varmalarından ve yönetimi ele geçirmelerinden bahsediyoruz. O zamanlar yapay zekanın yüzeyini çizmiştik. Bunu bir düşünün… Şimdi on yıllar içinde bu bir gerçeklik haline geldi. Yani artık fantezi ya da fütüristik bir şey değil. Bugün burada. İşte James Cameron’ın olağanüstü yazarlığı.”

 

James Cameron’ın zamanında idealist tavrı ve öngörüsü kuvvetli yazarlığı, bugün Hollywood’un aksiyon ve bilim-kurguda bulunduğu zirve konumunu erişilmez bir noktaya çıkardı. The Terminator başta olmak üzere Titanic, Aliens ve Avatar kendi başına sinemada çağ açıp çağ kapayan filmler oldu. Bugünlerde, yaşlılığından mıdır nedir, Avatar serisiyle kafayı bozmuş durumda. Avatar’ın ikinci filmi su altı sahneleriyle CGI efektin en iyi örneklerinden birini vermiş olsa da hem izleyici kitlesinin hem de Cameron’ın Avatar’a artık bir şey katmayacağını fark etmesini umuyoruz.