janus films x nuri bilge ceylan ilişkileri

janus films x nuri bilge ceylan ilişkileri


bu fotoğrafın olayı ne?


Dün akşam saatlerinde Janus Film’in paylaştığı bir tweet, Türk sinema çevrelerinde yankı uyandırdı. Tweet’teki görselde Nuri Bilge Ceylan, bir DVD kütüphanesinde eline aldığı iki filmle kadrajın ortasında, gülümsüyor. Nedir bu Janus Films ve bu fotoğrafın olayı ne? 

 

 

Aslında eski ve kült filmleri dijitale aktarmada usta bir şirket olan Janus Films, bir Amerikan film dağıtım şirketi. 1957 yapımı Ingmar Bergman’ın The Seventh Seal filmini bu çağda izlememize olanak sağlaması Janus Films’in adını duymamıza sebep oldu. Dağıtımcı, Michelangelo Antonioni, Sergei Eisenstein, Ingmar Bergman, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Satyajit Ray, François Truffaut, Yasujirō Ozu ve diğer birçok saygın yönetmenin filmleri de dahil olmak üzere, şimdi dünya sinemasının başyapıtları olarak kabul edilen çok sayıda filmi kalıp dışı film sevdalılarına sunmakla tanınıyor. Janus, filmlerinin DVD ve Blu-ray olarak yayınlanması konusunda The Criterion Collection ile yakın bir iş ilişkisine sahip ve halen aktif bir sinema dağıtımcısı. Şirketin adı ve logosu, geçişlerin, geçitlerin, başlangıçların ve sonların iki yüzlü Roma tanrısı Janus’tan gelmektedir ve bu logoyu görürsek anlarız ki gecemizi güzelleştirecek bir filmle karşı karşıyayız. 

Janus Films 1956 yılında Bryant Haliday ve Cyrus Harvey, Jr. tarafından Cambridge, Massachusetts’teki Harvard Meydanı’nın simgesi olan tarihi Brattle Sineması’nda kuruldu. İkili, yerli yabancı filmleri kiraladığı salonda göstererek popüler bir sinema kitlesi oluşturdu. 1977 yılında Kino Lorber, şirketin film koleksiyonunun haklarını satın aldı ve bu koleksiyon Kino’nun uluslararası film kütüphanesinin temelini oluşturdu. Bugün Janus, tüm medya alanlarındaki kült filmlerin haklarıyla ilgilenmektedir ve kütüphanesi 1200’den fazla filme ulaşmıştır.

Nuri Bilge Ceylan da Kuru Otlar Üstüne filminin Amerikan gösterimleri için Janus’la anlaşmış. Janus’un kütüphanesinden de Kiarostami ve Rohmer’in iki filmini ödünç almış. Esasında bu Janus Films’in bir Youtube konsepti. Ünlü yönetmenlere film seçtirdikleri bir seri yapıyorlar. Bölümü merakla bekliyor, Kuru Otlar Üstüne’yi öneriyoruz.