seçki: john carpenter’dan 10 kült film önerisi

seçki: john carpenter’dan 10 kült film önerisi


listene at dursun


Belki de tüm zamanların en iyi korku filmi yönetmeni; Halloween serisi ve The Thing gibi efsanelere imza atmış John Carpenter, favori filmlerini sıraladı. Korku filmi denince büyük bir kesim diğer janralara yaklaştığından fazla mesafeli olabiliyor. Korktuğu için uzak duranları anlıyoruz fakat senaryo, yönetmenlik ve görüntü açısından başyapıtlara sahip bu kategoriyi daha fazla tanımak gerekir. 

 

Carpenter, 1978’de Halloween ile büyük bir çıkış yapmıştı. Genç Jamie Lee Curtis‘in başrolünü oynadığı bu bağımsız film, 70 milyon dolar hasılat yaparak büyük bir hit haline geldi, baş kötü karakter Michael Myers‘ı bir korku ikonuna dönüştürdü ve slasher türünün gelecekteki tüm filmlerin kopyalayacağı temel mecazlarını oluşturdu.

 

Carpenter’ın 2022 Sight and Sound Yönetmenler Anketi‘ne seçtiği en iyi 10 film arasında ilginçtir ki korku filmi yok. Korku filmleri yerine; Howard Hawks’ın yönettiği screwball komedisi “Bringing Up Baby”, romantik drama “Only Angels Have Wings”, western “Rio Bravo” ve gangster filmi “Scarface” bulunan dört filmi seçti. Ayrıca İspanyol hiciv ustası Luis Buñuel’in bir çift filmini ve diğer dört klasiği de listeye dahil etti. Sonuç olarak ortaya, en ürkütücü olmasa da, tüm zamanların en ilgi çekici filmlerinden bazılarını içeren bir liste çıktı.

 

  • Bringing Up Baby (1938)

 

Carpenter’ın Sight and Sound seçkisine şöyle bir göz atmak bile en sevdiği sinemacının kim olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Altın Çağ Hollywood yönetmeni Howard Hawks’ın dört filmi korku ustasının oy pusulasında yer aldı. Bunlar arasında “Bringing Up Baby” Hawks’ın tek komedi filmi. 

 

 

  • Only Angels Have Wings (1939)

 

Carpenter’ın oy pusulasında yer alan bir sonraki Hawks filmi, Bringing Up Baby gibi Cary Grant’in başrolde olduğu Only Angels Have Wings. Grant burada, piyaniste aşık olan Güney Amerikalı bir havayolu şirketinin huysuz sahibini canlandırıyor. 

 

 

  • Rio Bravo (1959)

 

Howard Hawks’ın bir diğer filmi, aynı zamanda en ünlü western’i. John Wayne, kasabasını, kardeşi cinayetten tutuklanan güçlü bir çiftlik sahibinin çetesinden korumak için ayak takımı bir ekip toplayan Teksaslı bir şerifi canlandırıyor.

 

 

 

  • Scarface (1932)

 

De Palma’nınki değil… Başka bir Hawks filmi olan eski Scarface, Armitage Trail’in 1929 tarihli romanından uyarlanarak Antonio Camonte rolündeki Paul Mini’nin Chicago mafya hiyerarşisindeki şiddet dolu yükselişini anlatıyor. 

 

 

 

  • The Exterminating Angel (1962)

 

Hawks dışında Carpenter’ın seçkisinde birden fazla kez yer alan tek yönetmen Luis Buñuel olurken, İspanyol sürrealist ve hiciv ustasının iki filmi seçkiye girmeyi başardı. Biri, akşam yemeği için bir malikaneye davet edilen ve açıklanamaz bir şekilde oradan ayrılamayan bir grup arkadaşa odaklanan, zenginlik üzerine vahşi bir yorum olan “The Exterminating Angel”.

 

 

  • The Discreet Charm of the Bourgeoisie (1972)

 

Diğer Luis Buñuel filmi de benzer konuya sahip. Önceki film gibi akşam yemeği için bir araya gelen bir grup zengin arkadaşa odaklanıyor, ancak bu kez malikaneden ayrılmak yerine yemek yeme girişimleri tuhaf komik olaylarla sürekli kesintiye uğruyor.

 

 

  • Chimes at Midnight (1965)

 

Seçkinin yedinci filmi, William Shakespeare’in ünlü tarihi oyunlarının radikal bir yeniden uyarlaması. Usta yönetmen Orson Welles’in elinden çıkma. 

 

 

  • Chinatown (1974)

 

Chinatown, tüm zamanların en ünlü neo-noir filmlerinden ve 1970’lerin en beğenilen yapımlarından biri. Bu Roman Polanski filminde Jack Nicholson, 1937 Los Angeles’ında, bir kadın tarafından kocasının sadakatsizliğini araştırmak üzere tutulan ve siyasi yolsuzluk, aile sırları içeren bir tavşan deliğine giren özel dedektif rolünde.

 

 

  • The Searchers (1956)

 

John Ford’un en beğenilen western filmi olan The Searchers, Carpenter’ın Sight and Sound seçkisindeki dokuzuncu film. John Wayne’in kaçırılan yeğenini arayan bir İç Savaş gazisini canlandırdığı film, hem basit bir western hem de türün mecazlarının bir yapıbozumu olarak işlev görüyor.

 

 

  • Vertigo (1958)

 

Alfred Hitchcock’un yönettiği bu dolambaçlı gerilim filminde James Stewart, bir tanıdığı tarafından karısı Madeleine’i izlemesi için tutulan, ancak ona aşık olan eski bir polis memurunu canlandırıyor.