vizyon broşürü: bu hafta hangi filmler vizyona giriyor?

vizyon broşürü: bu hafta hangi filmler vizyona giriyor?


22 aralık 2023


Ne iyi hafta. Vizyonda seyretmeye değer, vasat üstü bu kadar alternatifi bir arada zor yakalarız. Liste o kadar makul ki her hafta birer tane sıkıştırdığımız kafa dağıtmalık boş aksiyon eklemeye bile gerek duymadık. Bilmeyenler için; her hafta Perşembe günü buralarda birkaç filmlik liste yapıyoruz. Bu liste ertesi gün vizyona yeni giren filmleri, o sırada yayın platformlarında yayınlanan yapımları içeriyor. Çünkü Playtuşu’nu takip eden kimsenin film ortamlarında habersiz kalmasına gönlümüz el vermiyor…

 

Ferrari, Michael Mann

 

Adam Driver’ın başrolünde yer aldığı filmden ilk gelen eleştiriler çiçek gibi. Ferrari, Enzo Ferrari’nin araba piyasasında yükselişini anlatıyor. Açıkçası Michael Mann’in, sarı siteye ilan vermenin inceliklerini anlatmasına çok şaşırdık (şaka). Bu film, Ford vs. Ferrari’den sonra adında Ferrari geçen ve Mann’in yaptığı ikinci film. Üçleme mi geliyor?

 

Lüks spor otomobil şirketi Ferrari’nin kurucusu Enzo Ferrari’nin hikayesinin anlatıldığı Ferrari filmi, 1957’de Ferrari’nin Mille Miglia yarışına katıldığı dönemi merkezine alıyor. 1957 yılında Enzo Ferrari, eşi Laura ile birlikte sıfırdan inşa ettikleri şirketin iflasla karşı karşıyadır. Bir yandan kariyerindeki bu sorunla uğraşırken bir yandan da fırtınalı bir evlilik, bir oğullarının yası ve diğerinin tanınmasıyla mücadele eder. Hayatının bu zorlu sürecinde Enzo Ferrari, kayıplarını karşılamayı umarak sonunda ikonik yarış Mille Miglia’ya katılmaya karar verir.

 

 

Aniden, Melisa Önel

 

Kadrosunda Defne Kayalar, Öner Erkan, Ayşenil Şamlıoğlu, Şerif Erol, Dilan Çiçek Deniz bulunan bir Melisa Önel filmi. Melisa Önel, belgesel alanında çeşitli başarılar elde ettikten sonra uzun metraj film kariyerine başladı. Film, 40 yaşında bir anda koku duyusunu kaybeden Reyhan’ın, tekrardan kendini bulabilmek için bir anda ortadan kaybolmasını konu ediniyor.

 

Aniden karakterlerini daha jeneriğinde İstanbul ile bütünleştirirken, seyircisini vapur ve martı sesleri eşliğinde şehre davet eder. Diegetic vapur seslerinden, organik bir şekilde film müziğine bağlanır, kamera da bu ses köprüsü ile kliniğe, doktorun yanındaki Reyhan’in burnuna yakın çekim odaklar. Orta yaş dönemindeki modern bir kadının koku alma duyusunu aniden yitirmesi ile benlik arayışı yolculuğunun hikayesine geçiş yapar.

 

 

 

Kadınlara Mahsus, Serdar Akar

 

Ceyda Düvenci, Melisa Aslı Pamuk, Aslı Tandoğan, Şebnem Sönmez, Başak Parlak kadrolu bir Serdar Akar filmi. Kadınlara Mahsus, hayatlarında yeni bir sayfa açmak için “Kadınlara Mahsus” kampında bir araya gelen sekiz kadının hikâyesini anlatıyor.

 

Hayatlarındaki erkeklerle olan ilişkilerinde sorunlar yaşayan, artık kendilerini büyük bir çıkmazda hisseden birbirini tanımayan sekiz kadın, kadınlara mahsus olan bir kampta bir araya gelir. Kendileri için yeni bir dünya kurmaya çalışan kadınlar, içlerinden birinin kocasının metresine ve oğluna sahip çıkmak zorunda kaldıklarında bildikleri her şeyi unuturlar.

 

 

Vizyon böyle uçup kaçarken yayın platformları da bu hafta yerinde durmadı. 

 

MUBI

 

SANKİ HER ŞEY BİRAZ FELAKET, Umut Subaşı

 

22 Aralık’ta Mubi’de yayınlanacak film, Türkiye’de yaşamanın yarattığı iç sıkıntılarını, birbiriyle bir şekilde kesişen dört gencin üzerinden absürd bir şekilde anlatıyor. SHŞBF, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi yönetmen ödüllerine layık görüldü. Umut Subaşı’nın ise ilk uzunu.

 

 

Netflix

 

Maestro, Bradley Cooper

 

Bradley Cooper, Oscar almak için tüm tuşlara basıyor diyebiliriz. Netflix’te güncel olarak vizyona giren film, Leonard Bernstein’ın eşsiz karizması ve müziğe olan tutkusu, Amerika’nın ilk yerli ve dünya çapında ünlü şefi olarak ün kazanırken, hem senfonik hem de popüler Broadway eserleri besteleme hırsını takip ettiği bir portre çiziyor.  Kadroda Bradley Cooper ve Carey Mulligan bulunuyor. i