bir festivalden fazlası: sónar’a gitmek için sebepler

bir festivalden fazlası: sónar’a gitmek için sebepler


sónar mevsimi geldi


%100 Müzik’in katkılarıyla 26, 27, 28 Nisan’da, 8. kez İstanbul’da düzenlenecek Sónar için geri sayıma başladık. Avrupa’nın en önde gelen festivallerinden biri olan Sónar’ın İstanbul edisyonun bu seneki kadrosu, elektronik müzik dinleyicileri için dünyada cenneti vadediyor. Sevdaliza, 2ManyDJs b2b Tiga, Adam Beyer, Jan Blomqvist, Henrik Schwarz, Overmono, Joy Orbison, Ellen Allien b2b Nene H, Gaia Ekho ve Samet Günal b2b NON ana sahnede yer alırken SónarLab by Cupra ile SónarHall sahnelerinde de müziğin ritmine, multidisipliner performanslara ve deneysel seslere şahit olacağız. Şahitliğimizin SónarLab by Cupra kısmında, Jennifer Cardini b2b Ece Özel, DJ Mell G, Eliza Rose, Hyenah, DJ ve prodüktör Olof Dreijer, Marc Gonen ve Zeynep Erbay‘ı izleyeceğiz.

Sevdaliza’ya da ufak bir parantez açmadan geçmek olmaz. Hayatındaki çok kültürlü yapıyı müziğine yansıtmaktan geri durmayan Sevdaliza, trip-hop, R&B, punk ve yer yer klasik müziği de üretimine dahil ederek çok özel bir sanatçıya evrildi. Ki sahnede %200’ünü veren ve izleyicisiyle büyüyen performanslardan geri durmaması, 28 Nisan akşamının heyecanını arttırıyor. Bu aynı zamanda festivalin kapanış konseri de olacağı için eşsiz bir performans izleme ihtimalimiz hiç de az değil.

 

Diğer projesi efsanevi Soulwax olan, DJ kabininde 2ManyDJs’e dönüşen Belçikalı ikili David ve Stephen Dewaele’in yıllardır sürdürdükleri setlerini unutmak mümkün değil. Her zaman yeni bir setle ve klasikleşen şarkılara mizahi dokusunu bırakmadıkları düzenlemeler yapan 2ManyDJs, sadece türün değil müzik sektörünün en çarpıcı zihinleri arasında gösterilebilir. Geçtiğimiz sene, 5 yıllık aranın ardından tekrar turlamaya başlayan ikili, 28 Nisan gecesi Kanada’dan bir diğer ikonik DJ Tiga’yla b2b yaparak güçlerini birleştirecek. Ki 2ManyDJs ve Tiga Sónar’da birlikte sahne almaya alışkın. Sónar Lisboa’nın 2023 edisyonunda birlikte çalmışlardı. 2ManysDJs – Tiga ortaklığıyla ortaya çıkan ‘Woke‘ hala hafızalarda yerini koruyan bir iş…

Ülkemizde hatrı sayılır bir kitlenin aşkı olan İsveçli DJ Adam Beyer de Sónar ana sahnesinin flaş isimlerinden. Setlerinde yer yer rave’e de bakış atan Beyer, ışık şovlarıyla da dinleyiciyi avucunun içine almakta mahir bir sanatçı.

Tekno ve elektronik müziğin kutsal toprağı Berlin’den kopup gelmeye hazırlanan Jan Blomqvist de yolu İstanbul’a sık düşen, burada çok sevilen sanatçılardan. Sahne ve video enstalasyonlarıyla en az müziği kadar büyük bir başarıya ulaşan, canlı performanslarını tanımlamak için doğru kelimeyi bulmanın zor olduğu bir isim. Ama doğru kelimeyi seçmek zor olsa da elektronik müzik sevmiyorsanız bile deneyimlemenin şart olduğu biri…

Şimdi de Sónar’da izlemek için en heyecanlandığımız isimlerden birine gelelim. 2023’ün en başarılı ve gelecek vadeden ilk albümlerinden “Good Lies“ı yapan Overmono bahsi geçecek isim. İki kardeş olan Ed ve Tom Russell’ın projesi olan Overmono, “Good Lies”la dünyadaki prestijli tüm müzik mecralarından tam ya da tama çok yakın puanlarla değerlendirildi. “Yakın gelecekte adını en sık duyacağınız ikili” yorumlarının ardı arkası kesilmeyen değerlendirme sürecinden sonra yola çıkma zamanları geldi. Bizler de bu sayede kendileriyle DJ setleri aracılığıyla kucaklaşmayı planlıyoruz. Russell kardeşlerin, Overmono çatısında güçlerini birleştirmeden önce, solo kariyerleriyle İngiltere’nin elektronik müzik sahnesinde çok başarılı iki isim olduğunu düşününce, gelecek albümlerinde ve performanslarında neler yapacaklarını düşünmek keyifli bir aktivite…

Londra’nın house, dubstep, garaj tarzı elektronik müzikteki modern öncülerinden ve kulüp sahnesinin demir başlarından Joy Orbison, 2021’de çıkardığı ikinci stüdyo albümü “still slipping vol. 1” ile türler arası geçişkenlikteki yeteneğini yaratıcı fikirlerle ispatlamıştı. 2009’da çıkardığı post-dubstep single’ı ‘Hyph Mngo’ ile adını duyurduğu günden bu yana izlemek için yanıp tutuştuğumuz Orbison için gün sayıyoruz.

Henrik Schwarz, Alman deep house sahnesinin en eski ve üretken temsilcilerinin başında geliyor desek abartmış olmayız. Doksanlı yıllarda adını duyuran, hatta şöhretiyle Almanya sınırlarını aşan Schwarz, müziğin üretim aşamasına odaklanıp prodüktörlük kısmıyla haşır neşir oldu. Böylelikle müziğin her kısmına hakimiyetini böylelikle tescilleyen Henrik Schwarz, 26 Nisan akşamı ana sahnede hayranlarına unutulmaz bir set izletmeyi planlıyor…

Sónar İstanbul’da geçen sene de yer alan Gaia Ekho, bu sene ana sahnede daha geniş bir kitleyi deneysel tınılarla buluşturacak. Müziğe, klasik müzik eğitimiyle başlayan ve piyanoyla çelloyu müziğine kusursuzca yediren Ekho, bu katmanlı yapısıyla kendini birçok meslektaşından ayırmayı başarıyor. Geçen seneki performansını henüz izlemediyseniz izlemenizi öneririz. Sonra ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.

Festivalin hem keşfe hem de çok yönlülüğe en açık olduğu, eşsiz sahnesi SónarHall, bu sene de heyecan uyandırıyor. Saksafoncu desek yetmez, ses ve video sanatçısı desek eksik kalır William Basinski’den bahsederken. Basinski’nin sahnede neler yapacağının bilinmezliği de en az müziği kadar ilgi çekici bir seçim yapıyor. Böylelikle, SónarHall’un en merak edilen performanslarından birini deneyimlemek için 26 Nisan akşamını takvimden yapraklarını seri şekilde koparıyoruz. Basinski’nin haricinde TKO, Zuhal Yiğit’in yaratıcı seti ZUHAL ve BLAKHOL gibi birçok önemli keşfe ev sahipliği yapacak SónarHall’u, Sónar’a kadar gelip pas geçmek 7 ölümcül günahtan biri olarak değerlendirilir… Bizden söylemesi.

William Basinski performing The Disintegration Loops (US)

Sónar için bir müzik festivalinden fazla dememizin bir nedeni var. Sadece canlı performans izlemediğimiz, deneyimlerle müziğin harmanlandığı 3 günlük bir coşku. Bunun konserlerden azade kısmı olan Sónar+D, müzik ve yaratıcılığın sınırlarını keşfetmemizi sağlarken önemli isimlerle farklı konu başlıkları üzerinden ilerleyeceği panellerle dinleyicisini sürece ve işin mutfağının nasıl olduğuna dair fikir edinmeye davet ediyor. Önceki senelerde olduğu gibi bu sene de ilham verici enstelasyonlara, AV showlara, workshoplara ev sahipliği yapıp katılımcıların ufkunu açmaya hazırlanıyor.

İki etkinlikle Sónar +D’de yer alacak Selçuk Artut’un Composing Music with Live Coding ve Geometric Patterns with Creative Coding workshopları dikkat çeken başlıca işlerden olurken, Balkan coğrafyasının en önemli müzik figürlerinde Nele Karajlic’le In The Beginnig Was The Word enstalasyonuyla tanışma şansı vadediyor Sónar +D. Stefanie Egedy’nin, Bodies and Subwoofers enstalasyonu ve Monica Rikic’in Psychoflage ismini verdiği workshop’u da seçkinin en dikkat çeken işleri arasında.

Sónar +D kapsamında sadece enstalasyonlar ve workshoplar yok elbette. AV showlara ya da bir başka deyişle canlı performanslara da şahitlik edeceğiz. Non Square, Painting the Music by Latent Memories ve bir dönem Jakuzi’de de yer alan bağımsız müzisyen Ahmetcan Gökçeer’in solo projesi Wipeç’le Sónar heyecanını başlatacağız. Sónar +D’deki etkinliklere katılmak isterseniz Zorlu PSM’nin internet sitesindeki formu doldurmanız yeterli.

Bahsettiklerimizden daha fazlasına sahip olan Sónar +D’nin tam listesine bakmak isterseniz sizi posterle baş başa bırakalım.

Resim

“Henüz bilet almadım, bu festivali kaçıracak mıyım?” gibi gerginlikler yaşamanıza hiç lüzum yok. Çünkü, festivalin 4. dönem avantajlı biletleriyle, günlük biletlerinin satışa devam ediyor. Ancak Sónar’ın her sene kapalı gişe geçtiğini hatırlarsak, “bilet varmış, alırım bir ara” demeniz size pahalıya patlayabilir. Bahar geldi. İstanbul’da yaşayan müzikseverler için baharı, bahar yapan başlıca etkinliklerden Sónar’ın da zamanı, mevsimi geldi. 3 günlük harika bir deneyime ve yılın en özel festivallerinden birine hazırsanız, orada görüşmek üzere.