SHEEZUS

SHEEZUS


Lily Allen


Her şey sekiz, bilemediniz dokuz yıl önce başladı. MySpace’in popüler olduğu dönemlerden bahsediyoruz. Müzik keşfetmenin en büyük ve o zamanki en önemli platformu MySpace, bizlere Lily Allen ve Arctic Monkeys’i hediye ederek cennetteki yerini garantiye almıştı.  MySpace, aradan geçen yıllarda önce “Lale Devri” yaşadı, sonra “Hasta Adam” oldu, daha sonra da “Çöküş Dönemi”ne girerek iyiden iyiye piyasadan silindi. Ama bize bıraktığı harikalar yaratan genç isimler, o günleri geride bırakıp müzik kariyerlerine devam ediyorlar.

Örnek verdiğimiz iki isim arasından Arctic Monkeys, kariyerlerine merdivenleri üçer beşer çıkarak devam ederken, aynı dönemde yıldızı parlayan Lily Allen yerinde sayıyor. MySpace’ten aldığı rüzgarla ilk albümü Alright, Still’i 2006’da çıkartan Allen, İngiltere listelerinde bir numara olmuş, bir ton ödüle aday olmuştu. Kendisine düzülen methiyeleri de sonuna kadar hak ediyordu doğrusu. Sesiyle, aksanıyla, sevimli bakışları ve mizah dolu şarkı sözleriyle ortalığı yıkıp geçen Allen, İngiltere’de “Next big thing” olarak görülmeye başlanmıştı.

Hip-hop ve electro pop alt yapılı, pop vokalleriyle süslü tarzıyla televizyon, internet ve benzeri mecralarda internet üzerinden büyükçe bir hayran kitlesine tatlı tatlı ulaşan Allen’ı 2006 yılında görenler kalıcı olacak bir pop yıldızının doğduğuna inanıyordu. Fakat o, 2009’da çıkardığı ikinci albümü It’s Not Me, It’s You ile geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alan son albümünün arasına tam beş yıl gibi uzun bir süre koydu. Birlikte ismini duyurduğu Arctic Monkeys, bu beş yıl içerisinde Suck It And See ve AM adlı iki albüm çıkartıp karınca gibi çalışırken, şeker popçu kızımız Lily Allen blog tutup, sağa sola salça olan açıklamalarıyla magazin basınından eksik olmayarak bizlere Ağustos böceğini anımsattı. Aradan geçen süre içerisinde sesi de Ağustos böceğine benzemeye başladı zaten…

Lily Allen, Kanye West’in son albümü Yeezus’a basit bir gönderme yaptığı üçüncü albümü Sheezus ile kendisinden büyük beklentisi olanları yanıltıyor.

Allen, yeni albümüne adını veren Sheezus adlı parçanın berbat videosundaki kötü kıyafetiyle de Avatar filmini hatırlatıyor. Sound olarak baktığımızda ise; M.I.A.’in tribal/neon renklerle dayalı döşeli şarkılarına albüm genelinde selam çakıyor Lily Allen.

Bir hayranının attığı Tweet’le yeni albüm Sheezus’u “Sakin, uslu bir pop çöpü” olarak nitelendirmesi, Sheezus’la ilgili her şeyin özeti olabilir aslında. Üstüne yapay, samimiyetten uzak ve sadece ticari başarıya odaklı bir albüm olduğu da söylenebilir.

Albümden akılda kalan şarkıların, dinlediğinizde Skrillex’in prodüktörlüğünü yaptığını düşündüren dubstep alt yapılı URL Badman, Insincerely Yours ve taş gibi bir country ballad’ı olan As Long As I Got You olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu şarkılar bile normal şartlar altında vasatı aşacak cinsten değiller. Sadece albüm içerisindeki kötünün iyisi şarkılar diyebiliriz. Olmuyor Lily olmuyor… Çok çalışman lazım!